Skip links

Vodič za boravak na Zlatiboru

Zlatibor je planina i park prirode koji se nalazi u zapadnoj Srbiji. Smatra se jednim od najlepših i najatraktivnijih mesta za zimski i letnji odmor u zemlji i regionu. Osim što je čuveni planinski centar i skijaški centar, Zlatibor ujedno nosi epitet važnog klimatskog lečilišta i idealan je za porodično letovanje i zimovanje.

Planina Zlatibor – geografski položaj

Impozantna veličina i lepota prirode Zlatibora prostire se na oko 1.000 kvadratnih kilometara. Planina je dugačka oko 55 km, široka do 20 km, a pruža se u pravcu severozapad – jugoistok. Najviši vrh Zlatibora je Tornik (1.496 m nadmorske visine).

Planina se nalazi na severu oblasti Stari Vlah, između Raške, Polimlja i Hercegovine. Njena južna i istočna granica su reke Uvac i Veliki Rzav, a na zapadu se graniči sa Bosnom i Hercegovinom, i to sa selima Mokra Gora, Jablanica i Semegnjevo.

Planinom Zlatibor obuhvaćeni su predeli tri opštine – Čajetina, koja je ujedno i administrativni centar Zlatibora, zatim Murtenička oblast (manji deo opštine Nova Varoš) i Kremanska oblast (severni deo opštine Užice).

Inače, Zlatibor je talasasta visoravan, pripada Dinarskim planinama i poznat je po tome što njegove velike teritorije zauzimaju razvijena sela razbijenog tipa.

Klima na Zlatiboru

Što se klime tiče, planinu odlikuje umereno-kontinentalna klima. Najhladniji mesec je januar, kada u proseku temperatura padne i na −2,5 °C. Najtoplije je u avgustu, sa prosečnom dnevnom temperaturom oko 18°C. Na Zlatiboru ima oko 2.000 sunčanih sati godišnje. Srednja godišnja temperatura je 7,5 °C iznad nule. Najviše padavina ima u oktobru i maju, a za vremenski interval između ova dva meseca tipične su snežne padavine (sneg se zadržava u proseku oko 114 dana).

Zima na Zlatiboru je umereno hladna, jeseni su toplije od proleća, dok leti nema tropske vreline. Blaga zlatiborska klima se smatra idealnom za lečenje astme i raznih alergijskih oboljenja.

Kako stići do Zlatibora?

Zlatibor je jedan od najrazvijenijih turističkih centara u Srbiji, i kao takav odlično je saobraćajno povezan sa ostalim delovima zemlje. Dakle, iz kog god pravca da dolazite, nećete imati poteškoća da stignete do planine i njenog centra. Preko Zlatibora prelazi mnogo magistralnih puteva i pruga, a najznačajnija je svakako pruga Beograd-Bar.

Za turiste koji dolaze na Zlatibor iz inostranstva, od velike koristi su i veze vazdušnog saobraćaja. U pitanju su aerodromi “Nikola Tesla” u Beogradu (217 km udaljen od Zlatibora) i “Konstantin Veliki” u Nišu ( 284 km).

Kako iz Beograda do Zlatibora?

Ako iz prestonice krećete ka Zlatiboru, imate nekoliko ruta na raspolaganju. Od Beograda do Zlatibora ima 230 km, a najsigurnije i najbrže se stiže ako do Preljine idete autoputem “Miloš Veliki” , pa potom pređete na magistralni put Čačak – Požega – Užice – Zlatibor. U proseku, vožnja na ovoj trasi traje oko 2 i po sata. Pre izgradnje autoputa, iz Beograda se do Zlatibora uglavnom putovalo Ibarskom magistralom (Beograd – Stepojevac – Lazarevac – Ljig – Čačak – Požega – Užice - Zlatibor), i za ovu maršrutu trebalo je spremiti se na 3,5 do 4 sata vožnje.

Kako iz Niša do Zlatibora?

Za one koji s juga zemlje putuju na Zlatibor, dobro je znati da postoje dve maršrute koje iz pravca Niša vode do zimskog centra. Jedna je preko Kragujevca (Niš – Paraćin – Jagodina – Kragujevac – Čačak – Užice - Zlatibor), gde je udaljenost oko 290 km i stiže se za nešto više od 3,5 sata. Druga opcija podrazumeva putovanje preko Kruševca i Kraljeva (Niš – Kruševac – Kraljevo – Čačak – Užice - Zlatibor). Ovo je duža maršruta (oko 300 km) na kojoj putovanje traje oko 5,5 sati.

Skijanje na Zlatiboru

Kao jedno od najuređenijih skijališta u zemlji, Zlatibor zimi privlači veliki broj turista i ljubitelja zimskih sportova. Ski centar Tornik nosi naziv po najvišem planinskom vrhu a nalazi se na 9 km udaljenosti od turističkog centra. 

Skijalište nalazi na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490m, i ima kapacitet od oko 5.400 skijaša na sat. Od infrastrukture svakako treba pomenuti modernu šestosednu žičaru, dva ski lifta tipa “sidro” i veliki sistem za veštačko osnežavanje.

Ski centar raspolaže sa pet staza: Tornik (duga 1.600 m, srednja), Ribnica (400m dugačka, laka), Zmajevac (1.250 m duga, teška), Čigota (1.000 m, srednje laka) i Stankova ravan (oko 2.000m, laka). 

Za vešte skijaše i one koji žele vrhunski trening najbolja je staza Zmajevac koja se spušta sa vrha Tornika. Pored skijanja odlična je i za snowboarding. Staza Tornik je crvena staza, veleslalomska i odlična za carving zaokrete. Za početnike na skijama tu je i plava tj. laka staza Stankova ravan, koja je dugačka oko 2km.

U podnožju Tornika nalazi se istoimena planinska kuća u kojoj se može iznajmiti kompletna ski oprema. Ako želite da savladate prve skijaške lekcije, u blizini planinskog doma postoji i škola skijanja za decu i odrasle.

Gold gondola na Zlatiboru - najduža panoramska gondola na svetu

Turistički centar Zlatibora povezan je sa ski centrom “Tornik” Gold gondolom - najdužom panoramskom gondolom na svetu. Kao posebna atrakcija gondola je otvorena i leti i zimi, a posetioci mogu da iz ptičije perspektive uživaju u 9km dugoj vožnji od centra Zlatibora preko Ribničkog jezera (u čijoj blizini se nalazi međustanica). Kapacitet gondole je 800 putnika po satu, vožnja traje nepunih pola sata i pruža impresivni pogled na lepote koje je priroda podarila zlatiborskom kraju.

Smeštaj na Zlatiboru

Zlatibor je sasvim izvesno jedan od turističkih centara u Srbiji koji je doživeo neverovatan razvoj proteklih decenija. Sve je veća zainteresovanost ljudi da na ovoj planini letuju i zimuju, a raste i broj investitora koji ulažu u njenu infrastrukturu. Prema tome, nećete imati poteškoća da pronađete smeštaj za sebe i svoju porodicu, čak ni u jeku sezone. Bilo da tražite hotelski smeštaj na Zlatiboru ili da vas interesuju apartmani u centru, odnosno na obroncima planine, moći ćete da birate. Izdavanje apartmana sa bazenima je takođe jedna od atraktivnih ponuda na Zlatiboru. Za ljude koji žele maksimalno opuštanje i odmor nakon celodnevnog skijanja ili planinarenja luskuzno opremljeni apartmani i sobe u hotelima visoke kategorije su pravi ugođaj. Pored hotela, konačišta i apartmana, vile na Zlatiboru čine značajan deo smeštajnih kapaciteta. Možete zakupiti celu kuću i brvnaru ili se opredeliti samo za studio, odnosno apartman opremljen modernim nameštajem i savremenim uređajima.

Skijalište nalazi na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490m, i ima kapacitet od oko 5.400 skijaša na sat. Od infrastrukture svakako treba pomenuti modernu šestosednu žičaru, dva ski lifta tipa “sidro” i veliki sistem za veštačko osnežavanje.

Ski centar raspolaže sa pet staza: Tornik (duga 1.600 m, srednja), Ribnica (400m dugačka, laka), Zmajevac (1.250 m duga, teška), Čigota (1.000 m, srednje laka) i Stankova ravan (oko 2.000m, laka). 

Za vešte skijaše i one koji žele vrhunski trening najbolja je staza Zmajevac koja se spušta sa vrha Tornika. Pored skijanja odlična je i za snoubording. Staza Tornik je crvena staza, veleslalomska i odlična za carving zaokrete. Za početnike na skijama tu je i plava tj. laka staza Stankova ravan, koja je dugačka oko 2km.

U podnožju Tornika nalazi se istoimena planinska kuća u kojoj se može iznajmiti kompletna ski oprema. Ako želite da savladate prve skijaške lekcije, u blizini planinskog doma postoji i škola skijanja za decu i odrasle.

Prirodne lepote Zlatibora

Zlatibor je planina raskošne flore i faune. Krase je brojne prirodne znamenitosti – počev od najvišeg vrha Tornika sa ski centrom koji je otvoren za posetioce i leti i zimi, preko prelepih zelenih predela do čudesnih prirodnih kreacija kao što su Stopića pećina i vodopad u Gostilju.

Osvojiće vas autentičnost vigleda u Stopića pećini, poznatoj još i po tome što ima jedan od najvećih pećinskih otvora u zemlji. Naime, ulaz je visok impresivnih 18 metara, a ima širinu između 30 i 40 metara.

Veliki deo prirodnih lepota Zlatibora čine izvori, jezera i reke. Napravite izlet do prelepog Rzava i Uvca ili posetite Ribničko jezero. U samom centru turističkog naselja Zlatibor, nalazi se jezero na Obudojevici, na Kraljevim vodama. Kada je reč o hidrografskim bogatstvima ovog kraja, svakako treba pomenuti i jedan od najviših vodopada u Srbiji - Gostiljski vodopad. Visok 22m okružen prelepom vegetacijom, vodopad u selu Gostilje je turistička atrakcija koju ne smete propustiti.

Na Zlatiboru se nalazi i nekoliko vidikovaca sa pogledom koji puca na očaravajuće okruženje. Svakako vredi posetiti Obadovo brdo (vidikovac je udaljen 6 km od centra Zlatibora) i Gradinu (na skoro 5 km udaljenosti od centra, 1.164 m n.v.).

Znamenitosti Zlatibora

Prirodne lepote i brojne istorijske znamenitosti čine Zlatibor izuzetno atraktivnom destinacijom za sve ljubitelje netaknute prirode i turiste koji vole da zavire u prošlost. Svež planinski vazduh, nepregledne šume, pećine i ali i veći broj crvkenih zdanja privlače turiste u ovaj kraj.

Crkve i manastiri

Zlatibor se može pohvaliti i jedinstvenim primerima kulturno-istorijskog nasleđa. Turisti koji posete ovu planinu imaju priliku da obiđu manastire i crkve stare više od 300 godina. Manastir Uvac, u narodu poznat kao crkva Janja, nalazi se u selu Stublo, na samoj granici opština Čajetina i Priboj. Na 5 km od ovog manastirskog kompleksa nalazi se i manastir Dubrava, a svakako preporučujemo da dok ste na Zlatiboru odete u obilazak obližnjeg manastira Mileševa, koji je podigao kralj Vladislav, sin Stefana Prvovenčanog.

Svojom lepotom, jedinstvenom arhitekturom i skromnim okruženjem oduševiće vas i crkva Zlatibor, crkve brvnare u Jablanici i Dobroselici, kao i crkva posvećena svetim apostolima Petru i Pavlu, koja se nalazi u selu Sirogojno. Posetite i crkvu u Mačkatu iz 19. veka, kao i Crkvu Svetog arhangela Gavrila u centru Čajetine, u kojoj se čuva veliko kulturno-istorijsko blago u vidu dragocenih ikona i verskih i istorijskih spisa.

Muzej “Staro selo” Sirogojno

Za mnoge je prva asocijacija na planinu Zlatibor etno muzej “Staro selo” u Sirogojnu. U pitanju je jedinstven muzej na otvorenom – na površini od pet hektara, oko Crkve Svetog Petra i Pavla postavljene su stare brvnare iz svih delova Zlatibora. Turisti imaju priliku da na jednom mestu vide nesvakidašnju muzejsku postavku – autentične kuće zlatiborskog kraja iz 19. i s početka 20. veka.

Brvnare četvrtastog oblika sa okućnicom čine jedan deo postavke. Drugi deo predstavljaju kuće originalnog izgleda ali promenjene namene. Naime, nekoliko brvnara koristi se u turističke svrhe kao izložbeni i prodajni prostor. U suvenirnici je moguće kupiti kopije muzejskih eksponata, neke od proizvoda starih zanata zlatiborskog kraja.

Deo kompleksa čini i Muzej pletilja, u kome možete videti kako je svetski poznata modna odeća nastala zahvaljujući umeću zlatiborskih žena. U muzeju se čuvaju fotografije i pisma poznatih ličnosti koje su imale bar jedan odevni predmet iz kolekcije pletilja sa Zlatibora, među kojima su glumica Liv Ulman, Jovanka Broz, Barbara Buš.

Od manifestacija u Sirogojnu se tradicionalno na Petrovdan održavaju “Petrovdanski dani”.

Spomenici, muzeji i galerije na Zlatiboru

Pored muzeja “Staro selo” na Zlatiboru se nalazi i nekoliko umetničkih galerija, kao i značajnih istorijskih spomenika. Tu je Kraljeva česma podignuta u znak sećanja na posetu kralja Aleksandra I Obrenovića, kao i spomen česma na Oku i u Čajetini. Zlatiborski kraj je iznedrio velike ratnike koji su se borili u balkanskim i svetskim ratovima, a spomen obeležja posvećena borcima su Spomenik Palisadu i na Šumatnom brdu.

Zlatiborci su pokazali i veliku zahvalnost značajnim ljudima ovog kraja armijskom đeneralu Krsti Smiljaniću i akademiku Miladinu Pećinaru – u vidu grandiozne biste i spomenika.

Ljubitelje umetnosti na Zlatiboru obradovaće i umetničke galerije – u selu Šljivovici u Branšekom polju nalazi se radionica i galerija drvorezbara Miladina Lekića, koji pravi neobične figure poput drvenih seljaka visokih i do 2 metra. Čuvena skulptura “Zlatiborski brzi voz” koji se nalazi u centru Zlatibora nosi potpis ovog samoukog umetnika.

U istom selu nalazi se i Tijanića vodenica, koja je obnovljena i adaptirana u atelje. U vodenici-ateljeu je radio akademski slikar i vodeničar Branko Tijanić, čije je najpoznatije delo pomenuti spomenik generalu Drinske divizije Krsti Smiljaniću.

Unikatna slikarska i vajarska dela umetnika Vladimira Mitrovića pronaći ćete u ateljeu “Trnava” u istoimenom selu. Jedna od najstarijih zlatiborskih galerija je zadužbina akademskog slikara Božidara Kovačevića. Nalazi se na Borovoj glavi i u njoj su izloženi prelepi crteži, akvareli i slike lokalnih pejzaža i portreta ljudi ovog kraja.

El Paso City

Mnogi prepoznaju Zlatibor i po neobičnom tematskom parku – El Paso City. Ovaj nesvakidašnji susret i spoj američke i srpske kulture na jednom mestu ostavlja naročit utisak na turiste. Naime, “gradić” je podeljen rekom na dva dela – američki, u kom se nalaze kaubojski grad i indijansko selo, i srpski – sa šarmantnim zlatiborskim zaseokom i crkvom.

U kompleksu postoje šatori, karavani i brvnare za smeštaj gostiju, restorani u kojima se poslužuje ukusna hrana, kao i brojni zabavni sadržaji po ugledu na Divlji zapad kao što je jahanje mehaničkog bika, nabacivanje potkovica ili jahanje konja.

Aktivni turizam i sportske aktivnosti na Zlatiboru

U zimskoj sezoni na Zlatiboru je sasvim izvesno najpopularnije skijanje. Posetioci mogu da uživaju na snegu i ski stazama raznih kategorija, ali i da se okušaju u snoubordingu, tjubingu i bobu na šinama.

Za sve koji traže aktivan i uzbudljiv odmor, leto je takođe savršeno godišnje doba za posetu Zlatiboru. Ljubitelji ekstremnih sportova mogu da lete paraglajderom, iznajme kvad ili se oprobaju u karting vožnji. Od letnjih sadržaja na Torniku dostupni su bob na šinama, vožnja žičarama, sportski tereni za ekipne sportovei. Takođe, turisti imaju priliku da isprobaju kanjoning, streličarstvo, golf, paintball, zip line i jahanje. Među popularnim aktivnostima su lov i ribolov, kao i orijentiring.

Većina hotela poseduje teretanu, postoje i apartmani sa bazenima, pa je boravak na Zlatiboru pravi izbor za plivače i sportiste. Od kupališta na otvorenom najpoznatija su Zlatiborska jezera, Boškova voda, Trčinoga, Jokino vrelo, Božovića vodenica i bazeni – Olimp, Romantika, kao i bazeni u Gostilju i Golovu.

U letnjim mesecima je na Zlatiboru idealno za pešačenje, planinarenje, te planinski biciklizam. Bilo da volite šetnje ili pedalanje, planina ima nekoliko osiguranih i lakih staza za prelaženje. Kruna aktivnog odmora u zlatiborskom kraju svakako predstavlja moderan Avantura park, koji se prostire na 4 hektara borove šume. Sastoji se od 7 nivoa različite težine, a podjednako je zanimljiv i deci i odraslima.

Spa i wellness centri Zlatibora

Doživite vrhunski odmor za dušu i telo u nekom od brojnih SPA i wellness centara na Zlatiboru. Većina hotela poseduje izuzetne relax sadržaje - saune, parna kupatila, mogućnost da uživate u profesionalnim masažama. Opuštanje u spa zonama podrazumeva miran boravak na bazenu, pripremu tela za saunu na toplim klupama - tepidarijumima, zatim tretman u sauni, đakuzi i parno kupatilo.

U hotelima u kojima se naročito posvećuje pažnja blagostanju i ugođaju gostiju postoji veliki izbor wellness i spa sadržaja, pa tako možete birati između finske ili aroma saune, isprobati tropske kiše i aroma tuševe ili se kupati u bazenima sa slanom vodom.

Sadržaji za decu

Ako odlučite da posetite planinu Zlatibor sa decom, spremite se za fantastičnu porodičnu avanturu. Mališani mogu da uživaju u zimskoj idili, sankanju, grudvanju i prvim skijaškim lekcijama. Leti je podjednako uzbudljivo, jer je Avantura park prilagođen deci starijoj od 5 godina. Tu su tematski novoi: Tarzan nivo, Gusar nivo, Džugla nivo i svima zanimljiv zip line.

Mališane naročito privlači Dino park na Zlatiboru zbog raznovrsnosti sadržaja. Naime, pored interesantnog prikaza čak dvadeset multimedijalnih replika dinosaurusa, postoje još mnogi moderni vidovi zabave za decu u okviru ovog edukativno-zabavnog centra. Mališani mogu da voze dečji kvad, jašu konja, penju se na veštačku stenu ili jure na trotinetima i rolerima na poligonu. Za dozu adrenalina u Dino parku su dostupni i tjubing, dečji zip line i air soft.

Zlatibor izleti

Ako na planini Zlatibor boravite nekoliko dana i imate dovoljno vremena za zimsku, odnosno letnju avanturu i obilaske okolnih znamenitosti, dobro je znati da postoji organizacija raznih izleta. Pored sela Sirogojno, Gostilje, Šljivovica, turisti mogu da obiđu i Stopića pećinu i brojne crkve i manastire. Nezaobilazno i neponovljivo iskustvo je vožnja Šarganskom osmicom do Mokre Gore i Drvengrada. Ne propustite da posetite Kremnu, rodno selo čuvenih Tarabića.

Obližnja planinska lepotica Tara takođe mami na svoje vidikovce i jezera. Izlet do Nacionalnog parka Tara uglavnom obuhvata obilazak jezera Perućac, reke Vrelo, manastira Rače iz 13. veka i odlazak do kućice na Drini u Bajinoj Bašti.

Krstarenje kanjonom reke Drine, obilazak specijalnog rezervata prirode Uvac, kao i izleti do Višegrada i Sarajeva, samo su neki od načina da kompletirate svoj boravak na Zlatiboru.

Hrana i gurmanski specijaliteti Zlatibora

Delikatesi zlatiborskog kraja su jedan od onih detalja koji posetiocima dugo ostaju u sećanju. Proja, gibanica, domaći kajmak, ajvar i pršuta definitivno se ističu na jelovnicima u restoranima na Zlatiboru.

Na desetine restorana ima izvrsnu gastronomsku ponudu i priprema najukusnije specijalitete po starinskim receptima. Posebno mesto na meniju zauzima komplet lepinja – ako volite vruću lepinju u kombinaciji sa kajmakom i jajima ne propustite ovaj čuveni delikates. Što se tiče mesa, na Zlatiboru moćete da probate jedinstvenu goveđu i svinjsku pršutu, domaće kobasice, slaninu i čvarke, kao i ukusno vruće pečenje.

Od poslastica ističu se vafli i palačinke, pogotovo ako su premazani domaćom marmeladom od šumskih jagoda ili preukusnim zlatiborskim medom.

Bez obzira da li više volite etno enterijere, kafane ili luksuzne restorane, na Zlatiboru ćete lako naći mesto za uživanje u hrani. Posebna turistička atrakcija je rotirajući restoran, koji se nalazi na 4. spratu hotela “Grand Tornik” – ovde možete jesti u otmenom ambijentu i uživati u pogledu na vrhove Zlatibora.